OpenChrome for OpenSUSE

OpenChrome project aims to deliver X.Org drivers supporting S3/VIA Unichrome and Unichrome Pro graphic cards. These Unichrome (Pro) cards are often found integrated on motherboards with various VIA chipsets.

News

[2007-10-18]
OpenChrome SVN 412 is now available for OpenSUSE 10.3 in both i386 and x86-64 (amd64) versions.
[2007-03-11]
OpenChrome SVN 302 is now available for both OpenSUSE 10.1 and OpenSUSE 10.2 in both i386 and x86-64 (amd64) versions.
New mailing list has been set up for announcements and discussions related to these packages.
[2006-12-08]
OpenChrome SVN 250 is now available for OpenSUSE 10.2 (i386)
[2006-12-07]
Updated to OpenChrome SVN 250 and latest X.org 6.9.0-50.24 from Suse updates.
Now available for both i586 and x86-64 architectures!
[2006-07-29]
Updated to OpenChrome SVN 208 and latest X.org 6.9.0-50.20 from Suse updates.

As a proper compilation of X.Org system isn't a trivial task find below the whole set of RPMs compiled for OpenSUSE 10.1 and OpenSUSE 10.2 with the latest OpenChrome driver (version SVN-412) included.

These RPMs are a drop-in replacement for OpenSUSE ones. Simply run rpm -Uvh --force <required-xorg-x11...rpms> and reconfigure /etc/X11/xorg.conf. If you don't know how or you find yourself in trouble go to OpenChrome for information. To get announcements of future updates to these packages subscribe to our mailing list.

If time permits I'll try to keep the packages in sync with future updates from OpenSUSE or OpenChrome. However no promises here...

Have you found these precompiled packages useful? If so please consider making a PayPal donation for author's expenses.

Last but not least: I provide no support for these RPMs! It is perfectly possible they will set your computer in fire, kill your dog or even bring your mother in law for visit! I warned you!!! ;-)

FAQ

FAQ.1 - What RPMs should I download and how to install them?
Run rpm -qa | grep xorg-x11 to get a list of all installed X.org packages. Then go to either OpenSUSE 10.1 or OpenSUSE 10.2 download area below and fetch the corresponding RPMs recompiled with via driver to an empty directory. Then install with rpm -Uvh *.rpm command as root.
FAQ.2 - What should I change in my system to enable this driver?
Open /etc/X11/xorg.conf, find Section "Device" and replace driver vesa or fbdev with via. Then restart your X.org.
Section "Device"
        Identifier      "Generic Video Card"
        Driver          "vesa"
        Driver          "via"
        Option          "EnableAGPDMA" "On"
        BusID           "PCI:1:0:0"
EndSection
FAQ.3 - With via driver I only get a black screen on my laptop. What's wrong?
On some laptops via driver initializes the external monitor first leaving laptop internal LCD screen black / blank. One solution is to disable external output (sometimes called CRT) in system BIOS or change order of LCD and CRT there. Another solution is to add Option "ForcePanel" to the above Device section. (thx br. Bonaventura for this hint).
FAQ.4 - It still doesn't work. What should I do?
You can ask a question in the discussion below but don't be surprised if you don't get an answer. Instead go to OpenChrome project homepage to get more accurate support.

Downloads

Have you found these precompiled packages useful? If so please consider making a PayPal donation for author's expenses.

Xorg 7.2 RPMs with OpenChrome driver for OpenSUSE-10.3
(download this single RPM and install with rpm -Fvh xorg-x11-driver-video-7.2-189_openchrome412.i586.rpm)
File OpenSUSE-10.3/xorg-x11-driver-video-7.2-189_openchrome412/RPMS/i586/xorg-x11-driver-video-7.2-189_openchrome412.i586.rpm doesn't exist
File OpenSUSE-10.3/xorg-x11-driver-video-7.2-189_openchrome412/RPMS/x86_64/xorg-x11-driver-video-7.2-189_openchrome412.x86_64.rpm doesn't exist
Xorg 7.2 RPMs with OpenChrome driver for OpenSUSE-10.2
(download this single RPM and install with rpm -Fvh xorg-x11-driver-video-7.2-33_openchrome302.i586.rpm)
File OpenSUSE-10.2/xorg-x11-driver-video-7.2-33_openchrome302/RPMS/i586/xorg-x11-driver-video-7.2-33_openchrome302.i586.rpm doesn't exist
File OpenSUSE-10.2/xorg-x11-driver-video-7.2-33_openchrome302/RPMS/x86_64/xorg-x11-driver-video-7.2-33_openchrome302.x86_64.rpm doesn't exist
Xorg 6.9.0 RPMs with OpenChrome driver for OpenSUSE-10.1
(download them all and then run rpm -Fvh * for installation)
xorg-x11-6.9.0-50.30 for i586
xorg-x11-6.9.0-50.30 for x86-64
Patch used to create the RPMs (instructions included)
(You don't need this unless you want to rebuild the package yourself. Instead use the prebuilt RPMs from the link above!)
For OpenSUSE 10.1: File OpenSUSE-10.1/xorg-x11-6.9.0-50.30/openchrome-412-xorg-x11-6.9.0-50.30.diff doesn't exist
For OpenSUSE 10.2: File OpenSUSE-10.2/xorg-x11-driver-video-7.2-33_openchrome302/xorg-x11-driver-video-7.2-33_openchrome302.diff doesn't exist
Place for your feedback...
17th September 2007 at 22:49
Re: Chipset K8M890
Changing "fbdev" to "vesa" in your /etc/X11/xorg.conf will at least give you more alternatives about resolution.
Aug 27   17:28 Works fine (by sasel)
Aug 29   2:40 Re: Works fine (by Michal Ludvig)
Sep 6   8:57 not stable (by twister)
Sep 8   4:40 Re: not stable (by Michal Ludvig)
Sep 20   15:01 Re: Re: not stable (by twister)
Sep 21   13:50 Re: Re: Re: not stable (by Solaris)
Sep 25   17:10 Can you generate the binaries for x86_64? (by Dark)
Oct 17   23:53 Re: Can you generate the binaries for x86_64? (by darkhole)
Sep 26   14:29 Thanks ! (by Ian Blackwood)
Oct 20   18:04 Just install RPMs or compile drivers ? (by Fred)
Dec 7   3:32 Re: Just install RPMs or compile drivers ? (by Michal)
Nov 10   12:58 Unknown Card-ID 1106|3344 (by Robert )
Dec 7   3:34 Re: Unknown Card-ID 1106|3344 (by Michal)
Nov 10   14:48 Edit xorg.conf (by Caracal)
Dec 7   3:36 Re: Edit xorg.conf (by Michal)
Oct 3   6:54 after edit "xorg.org" gui not work (by nizar)
Nov 12   1:19 xorg.conf (by darkhole)
Dec 13   19:13 Re: xorg.conf (by avenir)
Nov 28   17:16 OpenSUSE 10.2 (by darkhole)
Dec 11   11:54 Re: OpenSUSE 10.2 (by Michal)
Dec 3   18:08 guide (by scrarfussi)
Dec 7   3:41 Re: guide (by Michal)
Dec 11   10:23 3D Acceleration (by Vipul)
Dec 11   11:53 Re: 3D Acceleration (by Michal)
Dec 15   8:25 Re: Re: 3D Acceleration (by Brian)
Dec 15   8:30 Re: Re: Re: 3D Acceleration (by Brian)
Dec 11   12:37 I do not have any picture when playing videos (by Diego Morrone)
Dec 15   21:33 Re: I do not have any picture when playing videos (by anonymous)
Dec 13   9:19 "conflicts with package" error (by Martin Ames)
Dec 13   9:54 Re: conflicts with package (by Martin Ames)
Dec 13   10:12 Re: "conflicts with package" error (by Michal Ludvig)
Dec 15   22:48 Re: "conflicts with package" error (by Facundo)
Dec 18   5:07 configure 3D/openGL (by Trial-N-Error)
Dec 22   13:26 Re: configure 3D/openGL (by Zeljko Mitrovic)
Dec 22   19:36 Drivers for openSuSE 10.2 / x86_64 (by Robert)
Jan 5   11:19 Re: Drivers for openSuSE 10.2 / x86_64 (by Yan)
Jan 5   16:34 Re: Drivers for openSuSE 10.2 / x86_64 (by Fredy)
Jan 10   22:16 Re: Re: Drivers for openSuSE 10.2 / x86_64 (by Atri)
Jan 10   23:23 Re: Re: Re: Drivers for openSuSE 10.2 / x86_64 (by Michal Ludvig)
Jan 17   21:37 Works very fine XXODD notebook Suse 10.2 (by Bert Verhees)
Jan 27   19:59 Opensuse 10.2 DRI (by Aleksandar)
Jan 29   12:49 Re: Opensuse 10.2 DRI (by Aleksandar)
Jan 29   13:39 Re: Re: Opensuse 10.2 DRI [DRI is working now] (by Aleksandar)
Mar 19   2:28 Re: Re: Re: Opensuse 10.2 DRI [DRI is working now] (by oeCRawbTxxVmUiJzYPk)
Jan 31   22:56 KM890ce (by Marcos)
Feb 5   0:42 Problem on dri (by Eder Santiago)
Feb 5   21:43 Re: Problem on dri (by purpledavec)
Feb 12   19:28 k8m890 (vt3336 or device3230) in OpenSuse 10.2 (by Antony FM)
Feb 13   20:52 VIA k8m890 (by krieger)
Feb 13   21:07 Re: VIA k8m890 (by krieger)
Apr 11   21:03 Re: VIA k8m890 (by jimmy)
May 11   15:23 Re: Re: VIA k8m890 (by karifan)
Feb 26   19:16 DRI problems (by scrarfussi)
Mar 1   22:10 Flawless (by Cory Zibell)
Mar 12   21:51 New test with VIA K8M890 (by Georg Reuter)
Mar 13   21:12 Re: New test with VIA K8M890 (by Peet McKimmie)
Sep 7   1:38 Re: Re: New test with VIA K8M890 (by Frank ZH)
Apr 1   11:36 Re: New test with VIA K8M890 (by Louis Putter)
Apr 25   15:26 Re: New test with VIA K8M890 (by karifan)
Mar 15   18:39 video driver works fine (by Jiri)
Mar 24   20:17 driver for P4M900 (by george)
Mar 24   20:31 P4M900 (by george)
Apr 27   21:03 Re: P4M900 (by Tomas)
Mar 26   4:21 Google Earth kills X windows - Asus A8V-MX (by Bill G)
Mar 26   11:47 Does't seem to work (by Jim)
Mar 26   21:58 Re: Does't seem to work (by Jim)
Mar 27   14:23 VIA PM800 (by Miguel)
Apr 7   12:13 Re: VIA PM800 (by Miguel)
Apr 3   13:03 display driver (by sunny)
Apr 9   23:48 Re: display driver (by Michal)
Apr 4   20:28 This driver don´t run in P4VM890 (by Miguel Flores)
May 24   12:20 Again K8M890... How? (by JP)
May 24   16:20 K8M890 (by mich)
Jun 8   12:05 Chipset K8M890 (by Jorge)
Sep 17   22:49 Re: Chipset K8M890 (by Maryan)
Jul 26   9:49 A8V-VM SE (K8M890) and openSUSE 10.2 (by Frank Bullok)
Sep 28   1:02 Re: A8V-VM SE (K8M890) and openSUSE 10.2 (by KAPABAH)
Jan 26   6:46 freeze after login (by Lufty)
Feb 7   4:32 Re: Re:via vn896 and openSUSE 11.1 (by yassine)
Aug 1   0:27 Finally a good driver (by Zbyszek)
Aug 15   11:37 Re: Finally a good driver (by Larry)
Aug 24   9:53 GoogleEarth (by Rackaam)
Aug 24   15:02 Openchrome+SuSe (by Rackaam)
Oct 4   21:19 open suse 10.3? (by Zeljko Mitrovic)
Oct 5   0:06 Re: open suse 10.3? (by Michal)
Oct 11   4:22 Re: Re: open suse 10.3? (by isidoror!)
Oct 16   10:39 Searching Driver P4M890 and Suse 10.3 (by Sven)
Oct 20   22:20 SuSE 10.3 - please help (by comer)
Oct 20   23:09 Re: SuSE 10.3 - please help (by anonymous)
Oct 21   18:30 Re: Re: SuSE 10.3 - please help (by Wolfgang)
Oct 23   0:52 Re: Re: SuSE 10.3 - please help (by Michal Ludvig)
Oct 23   11:21 Re: Re: Re: SuSE 10.3 - please help (by Wolfgang)
Oct 21   17:50 mouse cursor disappear in wine (by Jiri Mleziva)
Oct 24   20:37 Re: mouse cursor disappear in wine (by Jiri Mleziva)
Oct 23   11:16 OpenSuse 10.3 Sax2 (by aaronj)
Oct 23   23:55 Re: OpenSuse 10.3 Sax2 (by Bob I)
Oct 25   2:41 Re: Re: OpenSuse 10.3 Sax2 (by aaronj)
Oct 26   13:24 RPMS wit 0.3.0 (by Jarek)
Oct 26   15:15 driver for p4m890 openSUSE 10.2 (by Matías Séttimo)
Oct 28   13:03 opensuse 10.3, CLE266 a DRI (by jirka)
Oct 29   17:24 10.3 - what is going on? (by Aleksandar)
Oct 29   20:03 Re: 10.3 - what is going on? (by Aleksandar)
Oct 31   15:01 Re: Re: 10.3 - what is going on? (by AlexMR)
Oct 31   15:17 Re: Re: Re: 10.3 - what is going on? (by Aleksandar)
Oct 31   17:21 Solution - Openchrome on Opensuse 10.3 now work (by Aleksandar)
Nov 10   3:00 Give up on openSUSE ? (by pig-iron)
Nov 10   13:22 Re: Give up on openSUSE ? (by Michal)
Nov 19   2:43 OpenChrome for Ubuntu (by tristan)
Nov 26   13:11 P4M900 OpenSuse 10.3 (by Cícero)
Nov 26   16:07 Re: P4M900 OpenSuse 10.3 (by Cícero)
Dec 2   21:39 Problem with k8m800 and opensuse 10.3 (by Gabriele)
Jan 12   1:18 P4M900 (by Gabor)
Jan 19   3:14 no screen found (by echo)
Feb 21   1:25 Xorg 7.3 opensuse 10.3 (by CULBogota)
Apr 13   0:13 don't know what the proplem is (OpenSUSE 10.3) (by Christian)
May 26   9:53 works like magic (by joseph ndungu)
Aug 19   6:33 suse 11.0 and openchrome (by Piotr)
Jan 13   5:46 Re: suse 11.0 and openchrome (by agus)
Mar 17   4:11 Re: suse 11.0 and openchrome (by JirkaM)
Jan 29   7:43 SUSE 11.1 (by adrian)
May 8   19:46 Re: FYI - Try also official package (by arie)
May 19   7:27 How do I remove it..? (by Slymayer)
May 19   7:29 Re: How do I remove it..? (by anonymous)